Մարդկանց սպառման համար նախատեսված սննդի մեկ երրորդը՝ մոտ 1,3 միլիարդ տոննա, վատնվել է կամ դեն նետվել։ Դա բավարար է 3 միլիարդ մարդու կերակրելու համար։ Սննդի վատնումի և կորուստների հաշիվները տարեկան կազմում են ջերմոցային գազերի արտանետումների 4,4 գիգատոնը. եթե այն երկիր լիներ, սննդի վատնումը կլիներ երրորդ ամենաշատ ջերմոցային գազ արտանետողը՝ Չինաստանից և ԱՄՆ-ից հետո։
Սննդի վատնումը և կորուստները տեղի են ունենում զարգացող կամ զարգացած երկրների տարբեր փուլերում։ Զարգացող երկրներում սննդի վատնման 40%-ը տեղի է ունենում բերքահավաքներից և մշակումներից հետո, մինչդեռ զարգացած երկրներում՝ մանրածախ առևտրի և սպառողական փուլերում։
Մանրածախ առևտրի փուլում գեղագիտական պատճառներով ցնցող քանակի սնունդ է վատնվում: Փաստորեն, ԱՄՆ-ի սննդի 50%-ից ավելին դեն է նետվում՝ սպառողներին վաճառելու համար տգեղ տեսք ունենալու պատճառով։ Դա կազմում է մոտ 60 միլիոն տոննա միրգ և բանջարեղեն։ Սա հանգեցնում է սննդով ապահովության պակասին՝ բնապահպանական ամենամեծ խնդիրներից ևս մեկին։
Թարգմանությունը՝ Լևոն Ղալամքարյանի
0 մեկնաբանություն:
Post a Comment