Sunday, May 22, 2022

Կլիմայի փոփոխություն․ ինչու է կարևոր 1,5°C-ը


Մոլորակի կլիման հազարավոր տարիների ընթացքում անընդհատ փոխվում է: Համաշխարհային միջին ջերմաստիճանն այսօր մոտ 15°C է։ Գիտնականներն անհանգստացած են, որ մոլորակը տաքանում է ավելի արագ, քան երբևէ։ Համաշխարհային օդերևութաբանական կազմակերպության տվյալներով ռեկորդային 20 ամենատաք տարիները եղել են վերջին 22 տարիներին:

Գիտնականներն ասում են, որ մենք պետք է փորձենք դադարեցնել այս միտումը և թույլ չտալ, որ գլոբալ միջին ջերմաստիճանը բարձրանա 1,5°-ից ավելի: Բայց նույնիսկ 2°C-ով բարձրանալը վատ կլիներ բոլորիս համար: Կես աստիճանը այնքան էլ շատ չի թվում, բայց դա կարող է մեծ տարբերություն ունենալ մոլորակի համար:

2°C-ով բարձրանալը նշանակում է, որ բոլոր կորալային խութերը կվերանան, իսկ 1,5°C բարձրացումը նշանակում է, որ կլինեն գոնե մի քանիսը: Բացի դրանից՝ Երկրի վրա միջատների 18 տոկոսը կվերանա, եթե ջերմաստիճանը բարձրանա 2 °C-ով, մինչդեռ 6 տոկոսը կանհետա 1,5 °C ջերմաստիճանի դեպքում: Մարդկանց 37 տոկոսի վրա կազդեն վտանգավոր ջերմային ալիքները 2°C ջերմաստիճանի դեպքում: Դա երկու անգամ ավելին է, քան 1,5°C-ով բարձրացման դեպքում:

Կորալային խութեր լինեն, մշակաբույսեր, ջրհեղեղներ թե տեսակների գոյատևում, գիտնականներն ասում են, որ բոլորն ու ամեն ինչ շատ ավելի լավ վիճակում կարող են լինել մի աշխարհում, որը սահմանափակում է ջերմաստիճանի բարձրացումը մինչև 1,5 °C:

Այսպիսով, ինչ կարող ենք անել: Գիտնականներն ասում են, որ ածխածինը պետք է օդից ներծծվի հատուկ սարքերի միջոցով և պահպանվի գետնի տակ, և որ այդ սարքերն արդեն գոյություն ունեն: Ասում են նաև, որ միլիարդավոր ծառեր պետք է տնկվեն։ Մարդիկ պետք է քիչ միս գնեն. մեր կերած բոլոր մթերքներից տավարի միսն ամենամեծ ազդեցությունն ունի կլիմայի փոփոխության վրա, քանի որ այն արտադրում է մեծ քանակությամբ ջերմոցային գազեր: Նաև ինչ-որ մեկն առաջարկել է հաճախակի չգնել նոր հագուստ, քանի որ նորաձևության արդյունաբերությունը հիմնական աղբյուրն է ջերմոցային գազերի, որոնք գերտաքացնում են մոլորակը: Եվ, իհարկե, պետք է օգտագործել այնպիսի փոխադրամիջոց, որը չի այրում հանածո վառելիք, օրինակ՝ էլեկտրական մեքենաները: Նույնիսկ ավելի լավ է քայլել կամ հեծանիվ վարել:

 © BBC

Աղբյուրը

Պարգմանությունը՝ Էլեն Կարապետյանի

No comments:

Post a Comment